Αυξάνει η χρήση αντιαλλεργικών φαρμάκων μετά από λήψη φαρμάκων που αναστέλλουν την έκκριση γαστρικού οξεος;

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) σε ηλικιωμένους ασθενείς
July 30, 2019
Μπορεί η keto diet ( κετογονικη δίαιτα ) να με βοηθησει να χάσω βάρος ?
August 6, 2019

Αντιαλλεργικά φαρμακα και αναστολείς έκκρισης γαστρικού οξέος . Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications τέλη Ιουλίου του 2019 , ασθενεις που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αναστολή της έκκρισης του γαστρικού οξέος είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια αντιαλλεργικά φάρμακα.

Χρησιμοποιώντας υγειονομικά ασφαλιστικά μητρώα της Αυστρίας , οι ερευνητές συνέκριναν τους ενηλίκους στους οποίους συνταγογραφηθηκαν φάρμακα αναστολής της έκκρισης γαστρικού οξέος (συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων – οι γνωστές πραζολες – και των ανταγωνιστών των υποδοχέων Η2- ρανιτιδινη και παρομοιες δραστικές ) με αυτούς που δεν ελαβαν τέτοια φαρμακευτική αγωγη , από το 2009 έως το 2013.

Οσοι έλαβαν φάρμακα αναστολής της έκκρισης του γαστρικού οξέος ήταν σημαντικά πιο πιθανό στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αντιαλλεργικά φάρμακα (5,1% έναντι 2,6%).

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα:
“Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν μια επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ της αναστολής της έκκρισης του γαστρικού οξέος και της ανάπτυξης αλλεργικών συμπτωμάτων, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες με πειραματόζωα και μελέτες παρατήρησης στον άνθρωπο”.

Δείτε την όλη την αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam.gr
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/


Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος
 www.konstantinopoulos.gr