Βιταμίνη Κ2 και πήξη : Η βιταμίνη Κ2, επίσης γνωστή ως μενακινόνη (MK), είναι κατά κύριο λόγο βακτηριακή προέλευση. Η Κ2 συναντάται κυρίως σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση , σε κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα . Υπολογίζεται περαιτέρω με βάση το μήκος των πλευρικών αλυσίδων από ΜΚ-4 έως ΜΚ-13. Για παράδειγμα, τα προϊόντα κρέατος περιλαμβάνουν συνήθως τις παραλλαγές ΜΚ-4, ενώ το παραδοσιακό ιαπωνικό χορτοφαγικό πιάτο natto, φτιαγμένο από σόγια που έχει υποστεί ζύμωση , περιέχει MK-7, η οποία έχει την ισχυρότερη δραστηριότητα βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη K2 μπορεί επίσης να παραχθεί από το μικροβιωμα του ανθρώπινου εντέρου, αν και η απορρόφηση και η μεταφορά του K2 που παράγεται με αυτόν τον τρόπο είναι λιγότερο κατανοητή .
Ορισμένες ποικιλίες συμπληρωμάτων K2, όπως το MK-7, έχουν επίσης αποδειχθεί ότι παρεμβαίνουν στη θεραπεία με αντιπηκτική αγωγή. Αντίθετα άλλες παρόμοιες με το MK-4 δεν φέρουν κίνδυνο υπερπηκτικοτητας , ακόμη και σε σχετικά υψηλές δόσεις.
Η συνειδητοποίηση των διαφόρων ιδιοτήτων των διαφόρων συμπληρωμάτων K2 είναι επομένως κρίσιμη για τους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με αντιπηκτική αγωγή.
Πληροφορίες medscape
Κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης
Ειδικος Παθολόγος
ΥΓ . Εντελώς εσφαλμένα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι με την πήξη του αίματος σχετίζεται μόνο η βιταμίνη Κ1. Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι και το ΜΚ-7 της βιταμίνης Κ2 παρεμβαίνει στην πηκτικότητα του αίματος και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή , γιατί πολλά συμπληρώματα βιταμίνης Κ2 περιέχουν αυτή τη μορφή . Ρωτήστε λοιπόν οπωσδήποτε το γιατρό σας αν επιτρέπεται η λήψη της. .
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr