Βιταμίνη C και πρόληψη καρκίνου

Η διατροφή με υψηλής επεξεργασίας (ultra – processed ) τροφές προκαλεί υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και αύξηση βάρους
May 25, 2019
Το κοινό κρυολόγημα και η βιταμίνη C
May 28, 2019

Βιταμίνη C και πρόληψη καρκίνου : Επιδημιολογικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για τους περισσότερους τύπους καρκίνου, ίσως εν μέρει λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C . Η βιταμίνη C μπορεί να περιορίσει τον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών, όπως οι νιτροζαμίνες , in vivo , ρυθμίζει την ανοσοαπόκριση και, μέσω της αντιοξειδωτικής λειτουργίας της , μπορεί να εξασθενίσει την οξειδωτική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο .


Οι περισσότερες μελέτες case-control έχουν βρει μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης C και των καρκίνων του πνεύμονα, του μαστού, του κόλου ή του ορθού, του στομάχου, της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα ή του φάρυγγα και του οισοφάγου . Οι συγκεντρώσεις της βιταμίνης C στο πλάσμα είναι επίσης χαμηλότερες σε άτομα με καρκίνο από τους μάρτυρες .


Ωστόσο, τα στοιχεία από τις προοπτικές μελέτες κοόρτης είναι αντικρουόμενα , πιθανώς λόγω της ποικίλης πρόσληψης βιταμίνης C μεταξύ των μελετών. Σε μια κοόρτη 82.234 γυναικών ηλικίας 33-60 ετών από τη Nurses’ Health Study, κατανάλωση μέσης δόσης βιταμίνης C από τη διατροφή κατά μέσο όρο 205 mg / ημέρα σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 70 mg / ημέρα , συσχετίστηκε με 63% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού .


Αντίθετα, ο Kushi και οι συνάδελφοί του δεν βρηκαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που καταναλώνουν τουλάχιστον 198 mg / ημέρα βιταμίνης C από τα τρόφιμα σε σύγκριση με εκείνα που καταναλώνουν λιγότερα από 87 mg / ημέρα .
Μια ανασκόπηση από τους Carr και Frei κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην πλειονότητα των προοπτικών κλινικών μελετών που δεν ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο, οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν σχετικά υψηλές δόσεις βιταμίνης C, με πρόσληψη υψηλότερη από 86 mg / ημέρα. Μελέτες που ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου ήταν σε άτομα με δόσεις βιταμίνης C τουλάχιστον 80-110 mg / ημέρα, ένα εύρος που σχετίζεται κοντά με κορεσμό ιστών σε βιταμίνη C.


Τα στοιχεία από τις περισσότερες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C, συνήθως σε συνδυασμό με άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, δεν επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου. Στην μελέτη Supplémentation en Vitamines et Mineraux Antioxydants (SU.VI.MAX), μια τυχαιοποιημένη, διπλή -τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή, 13.017 υγιείς Γάλλοι ενήλικες έλαβαν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα με 120 mg ασκορβικού οξέος, 30 mg βιταμίνης Ε, 6 mg βήτα-καροτένιο, 100 mcg σεληνίου και 20 mg ψευδαργύρου ή εικονικού φαρμάκου . Μετά από διάμεσο χρόνο παρακολούθησης 7,5 ετών, η αντιοξειδωτικά συμπληρώματα μείωσαν τη συνολική επίπτωση του καρκίνου στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες. Επιπλέον, το αρχικο status των αντιοξειδωτικών σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες. Συμπληρώματα βιταμίνης C 500 mg ημερησίως και 400 IU βιταμίνης Ε κάθε δεύτερη μέρα για μια μέση περίοδο παρακολούθησης 8 ετών απέτυχαν να μειώσουν τον κίνδυνο προστάτη ή ολικού καρκίνου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες που συμμετείχαν στη Physicians’ Health Study II . 


Παρόμοια ευρήματα αναφέρθηκαν σε γυναίκες που συμμετείχαν στη Women’s Antioxidant Cardiovascular Study . Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, συμπληρώματα με βιταμίνη C (500 mg / ημέρα) κατά μέσο όρο για 9,4 έτη δεν είχαν σημαντική επίδραση στη συνολική επίπτωση του καρκίνου ή στη θνησιμότητα από τον καρκίνο.


Σε μια μεγάλη δοκιμή παρέμβασης που διεξήχθη στο Linxian της Κίνας, τα καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης C (120 mg) και μολυβδαίνιο (30 mcg) για 5-6 χρόνια δεν επηρέασαν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης οισοφαγικού ή γαστρικού καρκίνου .


Επιπλέον, μετά και από διάρκεια 10 ετών παρακολούθησης, αυτό το σχήμα συμπληρώματος απέτυχε να επηρεάσει σημαντικά την ολική νοσηρότητα ή θνησιμότητα από οισοφαγικούς, γαστρικούς ή άλλους καρκίνους .
Μια ανασκόπηση της βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων για την πρόληψη των καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος το 2008 δεν ειχε πειστικές ενδείξεις ότι η βιταμίνη C (ή η βήτα-καροτίνη, η βιταμίνη Α ή η βιταμίνη Ε) προλαμβάνει τους γαστρεντερικούς καρκίνους . 


Μια παρόμοια ανασκόπηση από τον Coulter και τους συναδέλφους του διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε, δεν είχαν σημαντική επίδραση στον κίνδυνο θανάτου απο καρκίνου σε υγιή άτομα .


Αυτή τη στιγμή, τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα σχετικά με το κατά πόσο η πρόσληψη βιταμίνης C στη διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου. Τα αποτελέσματα από τις περισσότερες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια συμπλήρωση βιταμίνης C μόνο ή με άλλα θρεπτικά συστατικά δεν προσφέρει κανένα όφελος στην πρόληψη του καρκίνου.


Ένας σημαντικός περιορισμός στην ερμηνεία πολλών από αυτές τις μελέτες είναι ότι οι ερευνητές δεν μέτρησαν τις συγκεντρώσεις βιταμίνης C πριν ή μετά τη χορηγηση συμπληρωμάτων .


Οι συγκεντρώσεις της βιταμίνης C στο πλάσμα και στους ιστους ελέγχονται αυστηρά στους ανθρώπους. Σε ημερήσιες δόσεις των 100 mg ή υψηλότερων, τα κύτταρα φαίνεται να είναι κορεσμένα και σε δόσεις τουλάχιστον 200 mg, οι συγκεντρώσεις στο πλάσμα αυξάνονται μόνο οριακά .

Εάν τα επίπεδα βιταμίνης C των συμμετεχοντων ήταν ήδη κοντά στον κορεσμό κατά την έναρξη της μελέτης, τα συμπληρώματα αναμένεται να έχουν κάνει ελάχιστη ή καμία διαφορά στα μετρούμενα αποτελέσματα.

Πηγή NIH

Δείτε την όλη την αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam.gr
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/

Επιμέλεια :
Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος 

www.konstantinopoulos.gr