Βιταμίνη C : τι ισχύει και τι όχι για 8 ερωτήματα

Συμπληρώματα βιταμίνης D και πρόληψη διαβήτη τύπου 2
June 13, 2019
3 παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν εκατομμύρια καρδιαγγειακούς θανάτους
June 17, 2019

Είναι πολλα αυτά που ακούγονται για τα οφέλη που έχει για την υγεία η βιταμίνη C . Αλλά έχουν αποδειχθεί και αλλά όχι.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα που αφορούν τη δράση της σε σχέση με αυτά που έχουν ισχυρές ενδείξεις από μελέτες και αλλα που φαίνεται να μην ισχύουν.

1/η βιταμίνη C φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην αρηριακη πίεση , μειώνοντας τη συστολική πίεση κατά 3,84 mmHg και τη διαστολική κατά 1,48 mmHg σύμφωνα με μια μετααναλυση 29 κλινικών μελετών που δημοσιεύθηκε στο Am J Nutrition το 2012 .
Το συμπέρασμα αυτό αφορούσε βραχυχρόνια χορηγηση βιταμίνης C και όχι μακροχρόνια χορηγηση .

2/ Είναι χρήσιμη ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στον οργανισμό , προστατεύοντας από τις ελεύθερες ρίζες που είναι αυξημένες στο οξειδωτικό stress που συναντάμε ιδιως σε χρονια νοσηματα .
Η χορηγηση βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στο αίμα σας ως και 30% , σύμφωνα και με παλαιότερες μελέτες .

3/ δείχνει να έχει προστατευτικό ρόλο στην ουρικη αρθρίτιδα , μειώνοντας το κίνδυνο και έχοντας προστατευτικό ρόλο (Arch Inter med 2009).
Σε άλλη μελέτη δείχνει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του ουρικου οξέος ( Arthritis care res 2011)

4/Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου , προστατεύοντας τον οργανισμό από τη σιδηροπενία.
Ακόμη και μικρή ποσότητα βιταμίνης C ( 100 mg) , μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση σιδήρου κατά 67%.

5/ Είναι ενισχυτική για την άμυνα του οργανισμού μας καθώς επίσης μπορεί να μειώσει το χρόνο επούλωσης των τραυμάτων .

6/ Ενώ φαίνεται πιθανο να μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα και τη διαρκεί του κοινού κρυολογήματος , δε φαίνεται να προφυλάσσει από αυτό .

7/ Βιταμίνη C και πρόληψη καρκίνου . Ενώ κάποιες μελέτες θεωρούν χρήσιμη τη χορηγηση της , στις περισσότερες δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο , όπως και σε μια μετααναλυση του 2015.

8/ Δεν έδειξε στις μετααναλύσεις η βιταμίνη C ότι έχει κάποιο ευεργετικό ρόλο στη πρόληψη η την αντιμετώπιση του καταρράκτη η στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας .