Εκθεση σε τεχνητό φως κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου και αύξηση βάρους σε γυναίκες

Απώλεια όσφρησης και υγεία στους ηλικιωμένους
July 6, 2019
Χαμηλές τιμες LDL και κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου
July 9, 2019

Το ερωτημα αν το τεχνητό φως τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία σε γυναίκες , διερευνά αυτή η μελετη στο JAMA Intern Med,  που δημοσιεύτηκε  ηλεκτρονικά στις 10 Ιουνίου 2019

Τα ευρήματα σε αυτή τη μελέτη κοόρτης των 43.722 γυναικών, υποδεικνύουν το τεχνητό φως τη νύχτα κατά τον ύπνο συσχετίστηκε σημαντικά με τον κίνδυνο της αύξησης του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας, ειδικά σε γυναίκες που είχαν ένα φως ή μια τηλεόραση στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια του ύπνου . Αυτη η συσχέτιση δε φαίνεται να εξηγείτε  από τη διάρκεια του ύπνου και την ποιότητα του  ή άλλους παράγοντες που επηρεάζονται από τον κακό ύπνο.

Η μελέτη περιελάμβανε γυναίκες ηλικίας 35 έως 74 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη Sister σε όλες τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και στο Πουέρτο Ρίκο από τον Ιούλιο του 2003 μέχρι τον Μάρτιο του 2009. Το follow up (η παρακολούθηση ) ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου 2015 και συνολικά 43.722 γυναίκες χωρίς ιστορικό καρκίνου ή καρδιαγγειακής νόσου και δεν συμπεριλήφθηκαν γυναίκες που ήταν εργαζόμενες σε βάρδιες, η που κοιμούνταν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ήταν έγκυες κατά την έναρξη της μελέτης . Τα δεδομένα αναλύθηκαν από τον 9/2017 έως το 12/2018 .

Η έκθεση στο τεχνητό φως τη νύχτα κατα τον ύπνο αναφέρθηκε κατά την εναρξη και ταξινομήθηκε  ως 1/ μη ύπαρξη φωτός 2/ μικρό νυχτερινό φως στο δωμάτιο, 3/ φως εκτος του δωματίου και 4/ φως ή τηλεόραση στο δωμάτιο.

Συμπερασματικά  η έκθεση στο τεχνητό φως τη νύχτα κατά τον ύπνο φαίνεται να συνδέεται με αυξηση βάρους , γεγονός που υποδηλώνει ότι η τεχνητή έκθεση φωτός κατά τη νύχτα πρέπει να συμπεριληφθει στις συζητήσεις πρόληψης της παχυσαρκίας.

Σχετικά άρθρα :