Η διατροφή με υψηλής επεξεργασίας (ultra – processed ) τροφές προκαλεί υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και αύξηση βάρους

Η ιστορία του στηθοσκοπίου
May 23, 2019
Βιταμίνη C και πρόληψη καρκίνου
May 27, 2019

Σύμφωνα με μια μικρή, τυχαιοποιημένη μελέτη στο Cell Metabolism που δημοσιεύτηκε μέσα Μαΐου του 2019 , η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε εξαιρετικά επεξεργασμένα – υψηλής επεξεργασίας ( ultra processed ) τρόφιμα οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων και αύξηση βάρους, σε σύγκριση με μια δίαιτα μη επεξεργασμένων τροφίμων.

Είκοσι ενήλικες τυχαιοποιήθηκαν για να ακολουθήσουν είτε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υψηλης επεξεργασίας τρόφιμα είτε διαιτα από από μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Δοθηκαν τρία γεύματα και σνακ που ισοδυναμουσαν με τις διπλάσιες θερμίδες που απαιτούνται για να διατηρήσουν το βάρος τους και θα μπορούσαν να τρώνε οσο περισσότερο η όσο λιγότερο ήθελαν .
Οι δίαιτες αντιστοιχούσαν σε θερμίδες και μακροθρεπτικά, αλλά διέφεραν σε προστιθέμενη ζάχαρη, αδιάλυτες ίνες και κορεσμένα λιπαρά.

Μετά από 2 εβδομάδες, αντιστράφηκε η διατροφή στις ομάδες , για άλλες 2 εβδομάδες .

Κατά την κατανάλωση διατροφής με υψηλή επεξεργασία , οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 508 περισσότερες θερμίδες ημερησίως από ό, τι με τη μη επεξεργασμένη διατροφή και κατανάλωναν περισσότερους υδατάνθρακες και λίπη με αποτέλεσμα να αυξήσουν το βάρος τους .
Αυτή η αύξηση ήταν 0,9 κιλά κατά τη διάρκεια της φάσης διατροφής με υπέρ-επεξεργασμένα τροφιμα και έχασαν τα ίδια κιλά κατά τη διάρκεια της φάσης διατροφής με μη επεξεργασμένα τρόφιμα .

Πιο αναλυτικά :
Η προσληψη ενέργειας ήταν μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της διατροφής με υπέρ – επεξεργασμένα (508 ± 106 kcal / ημέρα, p = 0,0001), με σύνοδο αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων (280 ± 54 kcal / ημέρα, p <0,0001) και λίπους (230 ± 53 kcal / p = 0,0004), αλλά όχι πρωτεΐνη (-2 ± 12 kcal / ημέρα, p= 0,85).
Οι μεταβολές του βάρους συσχετίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με την πρόσληψη ενέργειας (r = 0,8, p <0,0001), με τους συμμετέχοντες να κερδίζουν 0,9 ± 0,3 kg (p = 0,009) κατά τη διάρκεια της υψηλής επεξέργασιας δίαιτα και να χάσουν 0,9 ± 0,3 kg κατά τη διάρκεια της πρόσληψης μη επεξεργασμένης τροφής

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης υψηλής -επεξεργασίας τροφίμων μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας .

Περισσότερες πληροφορίες για τις ultra-processed ( υψηλής επεξεργασίας ) τροφές σε προηγούμενο άρθρο του mediteam :

Κατανάλωση ultra processed – υψηλής επεξεργασίας τροφίμων

Δείτε την όλη την αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam.gr
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/
Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr