Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει το κίνδυνο αγγειακου εγκεφαλικού επεισοδίου , ιδιαίτερα σε γυναίκες . Ο κίνδυνος εγκεφαλικού μπορεί να μειωθεί με τη διατροφή ?Η κατανάλωση μιας διατροφής με μεσογειακό στυλ, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, άπαχο κρέας και ξηρούς καρπούς, μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες άνω των 40 ετών να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke.
Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 20.000 ενήλικες ηλικίας 40 έως 77 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να καταγράψουν τι έφαγαν σε ένα ημερολόγιο διατροφής . Οι ερευνητές συνέκριναν έπειτα τη διατροφή τους και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου τους σε περίοδο 17 ετών.
Οι άνθρωποι στη μελέτη, των οποίων η κατανάλωση έμοιαζε περισσότερο με τη διατροφή με μεσογειακό στυλ, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με άλλους συμμετέχοντες στη μελέτη.
Για τους ενήλικες ο κίνδυνος ήταν 17% χαμηλότερος, αλλά το όφελος ήταν πολύ μεγαλύτερο στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες – 22% μειωμένος κίνδυνος για τις γυναίκες έναντι 6% για τους άνδρες.
Δεν είναι σαφές ποιος ήταν ο λόγος για τη διαφορά και οι ερευνητές είπαν ότι το εύρημα δικαιολογεί περισσότερη μελέτη.
Πηγή : Harvard Health
Επιμέλεια: Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης
Ειδικος Παθολόγος
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει το κίνδυνο αγγειακου εγκεφαλικού επεισοδίου , ιδιαίτερα σε γυναίκες .