Το ερώτημα αν η υψηλή κατανάλωση ultra processed – υψηλής επεξεργασίας τροφίμων σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θνησιμότητας , απασχόλησε αυτή τη μελέτη (προοπτική μελέτη στο JAMA Internal Medicine , δημοσιευμένη 11/2/2019).
Συμπερασματικά κατέληξε ότι μεταξύ των ενηλίκων, ο κίνδυνος θανάτου είναι υψηλότερος καθώς η πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων (ultra processed – υψηλής επεξεργασίας ) τροφών αυξάνεται.
Πιο συγκεκριμένα:
αυτή η μελέτη κοόρτης των 44.551 ατόμων ηλικίας 45 ετών και άνω, διεξήχθη στη Γαλλία . Παρακολουθήθηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες για μια περίοδο 2 ετών. Κατά τη διάρκεια μέσης παρακολούθησης 7 ετών, το 1,4% της κοόρτης απεβίωσε .
Μετά την προσαρμογή για τον δείκτη μάζας σώματος, το κάπνισμα και άλλους παράγοντες κινδύνου , ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν 14% υψηλότερος, με κάθε 10% αύξηση της ποσότητας των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώθηκαν.
Σημείωση :
Τα υψηλής επεξεργασίας τρόφιμα (π.χ. συσκευασμένα ψωμιά και σνακ) παρασκευάζονται από πολλά συστατικά και γενικά περιλαμβάνουν πρόσθετα.
Για την ομάδα των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ( ultra processed – υψηλης επεξεργασιας ) χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ταξινόμησης τροφίμων NOVA – NOVA food classification . Το ποσοστό των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή υπολογίστηκε για κάθε συμμετέχοντα.
Δείτε την όλη την αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam.gr
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/
Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr
Κατανάλωση ultra processed – υψηλής επεξεργασίας τροφίμων