ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Η βαριατρική χειρουργική για τον διαβήτη μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο για μικροαγγειακές επιπλοκές.
August 8, 2018
Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι μεγαλύτερα , ακόμη και αν μετά τη διακοπή αυξηθεί το βάρος.
August 20, 2018

Παχυσαρκία και βιταμίνη D : Οι παχύσαρκοι με μεγάλο μέρος της περίσσειας λίπους γύρω από τη μέση τους διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Το εύρημα επισημαίνει ακόμη ένα άλλο επιβλαβές αποτέλεσμα της παχυσαρκίας στην υγεία.
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με την κακή υγεία των οστών, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο για αναπνευστικές λοιμώξεις, αυτοάνοσες διαταραχές και καρδιακές παθήσεις.

Η ισχυρή σχέση μεταξύ αυξημένων ποσοτήτων κοιλιακού λίπους και χαμηλότερων επιπέδων βιταμίνης D υποδηλώνει ότι τα άτομα με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπάρκεια της βιταμίνης D και πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ελέγξουν τα επίπεδα βιταμίνης D », δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα προέρχονται από την ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν από τη μελέτη Netherlands Epidimiology of Obesity Study. Τα επίπεδα κοιλιακού λίπους συνδέθηκαν με πρόσθετη πιθανότητα χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D σε παχύσαρκους άνδρες. Eπίσης υψηλότερα επίπεδα συνολικού συνολικού λίπους συνδέθηκαν επίσης με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D(o ίδιος συσχετισμός δεν βρέθηκε για παχύσαρκες γυναίκες). Μεταξύ των παχύσαρκων γυναικών, ωστόσο, υψηλότερες ποσότητες λίπους στο ήπαρ συνδέθηκαν με χαμηλή βιταμίνη D, ένα εύρημα που δεν παρατηρήθηκε στους παχύσαρκους άνδρες.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές το αν η χαμηλή βιταμίνη D συμμετέχει στην αποθήκευση κοιλιακού λίπους ή αν το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά προκαλεί με κάποιο τρόπο πτώση στα επίπεδα της βιταμίνης D , δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης .

Αυτό θα είναι ένα επίκεντρο για μελλοντική μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές. “Λόγω του παρατηρητικού χαρακτήρα αυτής της μελέτης, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα σχετικά με την κατεύθυνση ή την αιτία της συσχέτισης μεταξύ της παχυσαρκίας και των επιπέδων βιταμίνης D“, δήλωσε η ερευνήτρια.
“Ωστόσο, αυτή η ισχυρή συσχέτιση μπορεί να καταδείξει τον πιθανό ρόλο της βιταμίνης D στην αποθήκευση και λειτουργία του κοιλιακού λίπους”. Πληροφορίες WebMd

https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr

https://mediteam.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%88%ce%b7%cf%82-%ce%b2%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%82-d/