Παχυσαρκία και Ca Παχέος εντέρου (ΚΠΕ).

Στατίνες και μη καρδιαγγειακά αποτελέσματα
October 11, 2018
Λεύκη , ομοκυστείνη , φυλλικό οξύ και Β12
October 16, 2018

Ειναι γνωστό ότι αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι , ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι υψηλότερος.Η ύπαρξη υπερβολικού βάρους (ειδικά με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Μια νεα μελέτη διερεύνησε τη σχέση παχυσαρκίας σε γυναίκες νέας ηλικίας και κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι παχύσαρκες νέες γυναίκες φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου – σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είναι παχύσαρκος η υπέρβαρες -πριν από την ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology, 11/10/2018.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 85.000 νοσοκόμες ηλικίας 25-42 ετών χωρίς καρκίνο ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου κατά την έναρξη. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν το βάρος τους κάθε 2 χρόνια. όπως επίσης αναδρομικά το βάρος τους στην ηλικία των 18 ετών.

Κατά τη διάρκεια περίπου 14 ετών παρακολούθησης, 114 γυναίκες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών. Μετά από πολυπαραγοντική προσαρμογή, οι γυναίκες με BMI 30 ή υψηλότερο, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου από αυτές με ΔΜΣ 18,5 -22,9.

Οι γυναίκες με ΔΜΣ 23 και άνω στην ηλικία των 18 ετών και εκείνες που αύξησαν κατά 20 kg ή περισσότερο το βάρος τους από την ηλικία των 18 ετών είχαν επίσης σημαντικά αυξημένους κινδύνους.

https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr