Συσχέτιση χρήσης στατίνης και θνησιμότητας σε ηλικίες 75 ετών και άνω

Είναι η βιταμίνη C, η υδροκορτιζόνη και η θειαμίνη πιο αποτελεσματικές από την υδροκορτιζόνη στην επίσπευση της θεραπείας του σηπτικού σοκ?
February 5, 2021

Τα δεδομένα είναι περιορισμένα σχετικά με τη θεραπεία με στατίνη για την πρωτογενή πρόληψη της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD) σε ενήλικες 75 ετών και άνω .

Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να αξιολογηθεί ο ρόλος της χρήσης στατίνης για τη θνησιμότητα και την πρωτογενή πρόληψη της ASCVD σε ασθενείς αυτής της ηλικίας (75 ετών και άνω).

Σε αυτήν την αναδρομική μελέτη κοόρτης που περιελάμβανε 326 981 συμμετέχοντες, η χρήση στατίνης, σε σύγκριση με τη μη χρήση στατίνης, συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας ( από όλες τις αιτίες και καρδιαγγειακή )

Aναλογίες κινδύνου, 0,75 και 0,80 αντίστοιχα (HR 0,75 (95% CI, 0,74-0,76) για θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, 0,80 (95% CI, 0,78-0,81) για καρδιαγγειακή θνησιμότητα και 0,92 (95% CI, 0,91 -0.94) για σύνθετα συμβάντα ASCVD κατά τη σύγκριση χρηστών στατίνης με μη χρήστες.

Αυτή αναδρομική μελέτη κοόρτης χρησιμοποίησε δεδομένα απο τη Veterans Health Administration (VHA) για ενήλικες 75 ετών και άνω χωρίς ASCVD.

Συμπεράσματα : μεταξύ των βετεράνων των ΗΠΑ ηλικίας 75 ετών και άνω και χωρίς ASCVD κατά την έναρξη, η εναρξη χρήσης στατίνης συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και καρδιαγγειακού θανάτου.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένων τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών, για τον καθοριστικότερο προσδιορισμό του ρόλου της θεραπείας με στατίνη σε ηλικιωμένους ενήλικες για την πρωτογενή πρόληψη της ASCVD.