Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμινης D σχετίζονται με μείωση κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου (ΚΠΕ)

Στυτική δυσλειτουργία και κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων
June 12, 2018
Αλκοόλ και κίνδυνος για Alzheimer : υπάρχει εξήγηση?
June 19, 2018

Τα υψηλότερα επίπεδα  25 υδροξυβιταμίνης D (25 [OH] D) έως
και 100 nmol / L συνδέονται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο
του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) στις γυναίκες και με μη σημαντική στατιστικά μείωση
κινδύνου στους άνδρες σε σύγκριση με τις συγκεντρώσεις που θεωρούνται
ανεπαρκείς την υγεία των οστών, προτείνεται μια διεθνής  μεταανάλυση.”Προηγούμενες
μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου παχέος εντέρου με
υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, αλλά οι μελέτες ήταν γενικά μικρότερες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Marjorie
McCullough, ScD, RD, nutritional epidemiologist -American Cancer Society in Atlanta.
Οι
συγγραφείς χρησιμοποίησαν  δεδομένα από 17 μελέτες,
επιτρέποντας στην ομάδα να ελέγχει  διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου
για το ΚΠΕ (καρκίνο παχέος εντέρου) καθώς και να αναλύει υποομάδες στον πληθυσμό, πράγμα που δεν
είναι δυνατό σε τυπικές μετα-αναλύσεις.Η
ομάδα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα 25 (OH) D  λιγότερο από
30 nmol / L, τα οποία θεωρούνται ανεπαρκή για την υγεία των οστών από το
Ινστιτούτο Ιατρικής ( Institute Of Medicine-IOM), συσχετίστηκαν με 31% μεγαλύτερο κίνδυνο ΚΠΕ σε σύγκριση με τα επίπεδα από 50 έως <62,5 nmol / L,  εύρος  τιμών της βιταμίνης D που θεωρείται επαρκές για την υγεία των οστών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε online 14/6/2018  στο Journal of the National Cancer Institute.

Πηγή : Medscape

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος

Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμινης D σχετίζονται με μείωση κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου (ΚΠΕ)