ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

ΤΡΟΦΕΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
February 7, 2018
ΑΥΠΝΙΑ
February 20, 2018
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ









Ασθενης : Έχω πονοκεφάλους αφού πίνω κόκκινο κρασί. Γιατί;
Είμαι 56 ετών και με άριστη υγεία.

Γιατρός. Η εμφάνιση πονοκεφάλου μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού φαίνεται να είναι συνηθισμένη, αλλά δεν βρέθηκε καμία εξήγηση. Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί, αλλά κανένας δεν έχει πολλά στοιχεία ώστε να αποδείξει κάτι χειροπιαστό.

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι ο ένοχος είναι η ισταμίνη, μια ένωση που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών. Το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερη ισταμίνη από το λευκό κρασί επειδή είναι φτιαγμένο από ολόκληρο το σταφύλι (συμπεριλαμβανομένης και της φλούδας) και όχι μόνο από το χυμό. Μερικοί άνθρωποι έχουν έλλειψη ενός ενζύμου που διασπά την ισταμίνη στο λεπτό έντερο.

Το αλκοόλ
αναστέλλει επίσης το ένζυμο, οπότε ο συνδυασμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ισταμίνης στο αίμα, τα οποία μπορούν να διαταράξουν τα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Οι τανίνες, ένα άλλο συστατικό της φλούδας των σταφυλιών, θα μπορούσαν να είναι ένας παράγοντας. Οι τανίνες είναι φυτικές χημικές ουσίες που προσδίδουν γεύση στους κόκκινους οίνους και περιέχουν αντιοξειδωτικά. Αλλά προκαλούν επίσης την απελευθέρωση της νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης, η οποία σε υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους.

Μπορεί να ενέχονται και άλλες φυτικές χημικές ουσίες (πολυφαινόλες).


Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα θειούχα, ένα συντηρητικό στο κρασί, παίρνει την ευθύνη για τους πονοκεφάλους. Αλλά η ευαισθησία στα θειούχα συνήθως προκαλεί προβλήματα αναπνοής και όχι πονοκεφάλους. Επιπλέον, πολλά λευκά κρασιά και τροφές περιέχουν θειούχα άρα θα έπρεπε να έχουμε και πονοκέφαλο μετά την κατανάλωσή του επίσης.

Αυτοί οι παραπάνω πιθανοί ένοχοι ποικίλλουν από κρασί σε κρασί, οπότε αν δεν θέλετε να σταματήσετε εντελώς το κόκκινο κρασί δείτε και τα παρακάτω:

  • Mπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές μάρκες ή ποικιλίες σταφυλιών για να δείτε πώς σας επηρεάζουν.
  • Όταν δοκιμάζετε ένα νέο κόκκινο κρασί, ξεκινήστε με λιγότερο από μισό ποτήρι.
  • Εάν πρόκειται να σας δημιουργήσει πονοκέφαλο, θα το πράξει μέσα σε 15 λεπτά.
  • Κάθε αλκοολούχο ποτό μπορεί να διαστέλλει αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο και να προκαλεί πονοκέφαλο.
  • Αποφύγετε να πίνετε κρασί, μπύρα ή αλκοόλ με άδειο στομάχι ή όταν είστε αφυδατωμένοι.
  • Προσπαθήστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό ανάμεσα σε ποτήρια κρασιού.
  • Περιορίστε τη λήψη κρασιού.

Ένα ποτήρι ανά ημέρα είναι πιο υγιεινό. Αλλά αν θέλετε δύο και έχετε δει ότι αποδεδειγμένα ότι σας παρουσιάζεται πονοκέφαλος μετά από κατανάλωση, θα πρέπει να τα χωρίζει μεταξύ τους μια ώρα τουλάχιστον.

Eπιλογή- επιμέλεια θεματος κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης ειδικος παθολόγος
Πηγή Harvard medical school