Αλκοόλ και κίνδυνος για Alzheimer : υπάρχει εξήγηση? Το αλκοόλ μεταβάλλει την έκφραση γονιδίων στα μικρογλοιακά κύτταρα και το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας την ικανότητα των φαγοκυττάρων να καθαρίζουν την πλάκα β αμυλοειδούς (Αβ), σε ευρήματα που μπορούν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και κινδύνου για νόσο
Alzheimer (AD).
Όπως φαίνεται σε πολλές έρευνες που αφορούν την έκθεση σε αλκοόλ, το ποσό έχει σημασία. “Τα αποτελέσματα μας αποδεικνύουν ότι η μικρογλοιακή φαγοκυττάρωση του Αβ1-42 , καταστέλλεται σημαντικά
μετά από μία ημέρα έκθεση σε 75 mM αιθανόλης”,δηλώνουν οι ερευνητές, με κύριο ερευνητή Douglas L. Feinstein, τμήμα της Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο.
“Αυτή η δόση αιθανόλης βρίσκεται στο υψηλό εύρος κατανάλωσης και τη βρίσκουμε σε ανθρώπους μετά από την υπερβολική κατανάλωση ή σε βαρείς πότες” προσθέτουν.Αντίθετα, τα προηγούμενα στοιχεία υποδηλώνουν προστατευτική επίδραση της μέτριας
κατανάλωσης αλκοόλ (Exp Ther Med 2016, 12: 1247-1250, Ageing Aging,
2011, 40: 456-463).
Η μελέτη δημοσιεύθηκε online 14 Mαίου 2018 στο Journal of Neuroinflammation.
Πληροφορίες : Medscape
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/
Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος